Notícies

< Notícies

Fira Sant Lluc '09

09/10/2009

FIRA SANT LLUC '09
Aquest any l'Associació d'Hostalatge de la Garrotxa amb Cuina Volcànica es fan càrrec de la major part dels actes gastronòmics de la Fira de Sant Lluc. Aquesta és una aposta important i hi tenim molt d'interès per aconseguir donar a conèixer la nostra gastronomia a la gent d'Olot, de la Garrotxa i del visitant que faci parada a la nostra ciutat.

Al Espai tast, hi hauran tallers de cuina pels nens per intentar acostar al màxim el bon menjar als més petits. Es faran tast-maridatges de productes del territori, es faran demostracions de cuina en directe i es faran intercanvis gastronòmics Garrotxa – Bages.

A part, presentarem en diferent espais de la Fira; la 25ena Mostra Gastronomia, el calendari gastronòmic 2009-2010 de Cuina Volcànica, presentarem la Volcànica, presentarem el nou llibre de cuina, convocarem el primer concurs de cuina de producte del territori,...

I a més tindrem un estand permanent on la gent podrà venir a degustar vins, la nostra cervesa i diferents tastos que elaborarem per l'ocasió. En definitiva acostar la gastronomia i els nostres establiments a tothom.

Però lo més important és la reafirmació d'un producte, la Garrotxa. Que per la seva característica del territori la fan idònia per tenir una bona gastronomia amb un bon producte.

És important remarcar l'involucració total de l'Associació i del Col·lectiu Cuina Volcànica que durant aquests dos dies generaran més de 20 actes gastronòmics i elaboraran més de 3000 tastets.

També agrair la col·laboració de productors del territori, a la Plaça Mercat d'Olot, a Pep Nogué i membres de l'Associació que de forma desinteressada col·laboraran en els actes de la Fira.

A part la nostra participació és també una suma al Ajuntament d'Olot i Turisme Garrotxa per aconseguir que la Fira de Sant Lluc acabi sent un referent Turístic i Gastronòmic en l'ambient rural en que s'envolta.

-Tota la programació dels actes estarà penjada a la web de l'Associació (www.garrotxahostalatge.cat) i CV (www.cuinavolcanica.cat) i a la del Ajuntament d'Olot (www.olot.cat)

Gerard Xifra Olivé
President de l'Associació d'Hostalatge de la Garrotxa.

FIRA SANT LLUC 2009
Actes programats per Associació d'Hostalatge de la Garrotxa i Cuina Volcànica:

Dissabte
11,30h.- Taller infantil. Fruites Sí! (Espai tast)
-Col·laborador Poma de Girona.
“Una poma al dia manté el metge lluny de casa. Aquesta és una bona afirmació que tots els petits i no tant petits han de tenir en compte.
Menjar 3 peces de fruita al dia és necessari pel nostre funcionament de l'organisme i per tant, per la nostra salut. En aquest taller aprendrem a tastar bones fruites que anirem a buscar a la Plaça Mercat, i les prepararem de totes maneres dolces com salades.”

12,00h.-Presentació 25ena Mostra Gastronòmica de la Garrotxa. (Estand de Turisme Garrotxa.)
“La Mostra Gastronòmica de la Garrotxa no és solament un acte d'un dia sinó que en el seu moment va ser el revulsiu gastronòmic d'una comarca, la Garrotxa. Gràcies a aquesta jornada sorgir el col·lectiu Cuina Volcànica i tot el revulsiu que es genera al entorn de la gastronomia i el producte, que més no que presentar-ho per la Fira de Sant Lluc”.

12,30h.-Tast Maridatge de productes de la terra. Olis d'oliva verge extra verge de les DO Catalanes. (Espai Tast)
-Col·laboradors: Oli Flumem (Mengívol), D.O. Oli d'Empordà.
“La seva puresa, la seva senzillesa i la seva qualitat, tot això que defineix els nostres olis també marca el caràcter del nostre païs, per això no podem deixar de banda aquest or líquid que marca a diari les nostres taules”

12,45h.-Presentació del Concurs gastronòmic de receptes amb producte del territori. (Estand AHLG).
“Els restaurants dia a dia innoven i adaptes receptes pels seus establiments amb productes de territori i amb tècniques actuals. Per aquest motiu volem saber l'opinió del públic en general i els volem fer participar en la nostra creació. Quina manera més fàcil que ensenyar-nos que es cuina a casa, per aquest motiu us volem premiar per la vostra utilització de productes del territori, per la vostra originalitat i sobretot pel bon gust del aliment.”

13,00h.-Tast- maridatge de productes de la terra. (Espai Tast)
-Associació de ramaders ecològics
-Restaurant Can Suru, Toni
“La bona carn, tothom valora i opina sobre la carn per aquest motiu us oferim conèixer i degustar carn de veritat, a partir de la participació de l'Associació de ramader ecològics. Us volem acostar el sabor d'abans, us explicarem quin funcionament tenen per alimentar el bestiar, com es sacrifica i quines qualitats manté aquest aliment quan el portem al plat per part del cap de cuina del Restaurant Can Suru de Montagut.”

17,00h.-Taller infantil de formatge i iogurts.(Espai Tast)
-Formatge Mas Farró (Vall de Bianya)
-Mas Marcè.
-Form. Montagut.
-Amb Miquel Alongina cap de cuina del Restaurant Font Moixina, d'Olot.
“A qui no li agrada un bon tall de formatge? Heu fet mai recuit a casa? Un taller pels petits amants dels formatges. Aprendrem a olorar i tastar formatges, a combinar-los amb altres ingredients i a fer recuit! Ens els menjarem acabat de fer.

17,30h.- Presentació del Calendari Gastronòmic de Cuina Volcànica 2009-2010 (Estand Turisme Garrotxa)
“Amb motiu dels 15anys del col·lectiu de Cuina Volcànica ens hem posat nous reptes i un d'ells es crear un calendari anual de Jornades Gastronòmiques, però això no ho fem sols. Volem i fem participar els diferents actors del territori, per aquest motiu segons Fires i actes gastronòmics de la comarca ens hem marcat aquestes jornades. Tenim doncs Jornades del Fesol de Santa Pau, del Fajol, del Farro, de l'embotit, de les herbes boscanes, de la Ratafia, dels bolets de primavera, dels productes de l'horta,....”

18,00h.-Demostració de cuina. La Cuina del Porc. (Espai Tast)
A càrrec de Cuina Volcànica, Restaurant l'Hostalet (J.Colom i D.Colom) i Plaça Mercat amb Jordi Vilarrassa.
“Quina és la carn més coneguda de la comarca i un dels productes de Cuina Volcànica? Sí, el porc. Coneixerem a fons aquest animal, quines races hi han, desmitificarem mites de salut i coneixerem diverses aplicacions culinàries amb un productor-elaborador de la Plaça Mercat d'Olot i els cuiners del Restaurant l'Hostalet, del col.lectiu Cuina Volcànica”.

19,00h.-Tast-maridatge de productes de la terra. Postres i ratafies. (Espai Tast).
-Ratafia Russet, Ratafia Bosch,...
-Joan Massegur, Restaurant Els Ossos.
“Aquest licor de nous verdes és un altre dels productes tradicionals de la Garrotxa, qui no coneix la nostra Ratafia? A tota taula de casa i restaurant de la comarca l'hi trobarem, li hem fet una Fira, és un producte de Cuina Volcànica,... però en volem conèixer més, per aquest motiu provarem Ratafies d'altres zones i les valorarem. Però, no ens volem quedar aquí us la volem posar al plat amb elaboracions tradicionals, modernes i molt dolces amb el nostra cap de cuina Joan Massegur del Restaurant Els Ossos de Batet de la Serra.”

Diumenge
11,30h.- Taller infantil. Esmorzars saludables (Espai tast)
-Marta Reyes, Bar-Cafeteria la Nevateria d'Olot.
“La Marta de la Nevateria ens ensenyarà a fer un petits entrepans deliciosos i saludables, per què cadascú de tots nosaltres puguem començar be el dia. L'esmorzar és l'àpat més important, el primer, i l'hem de fer per estar en plena forma.”

12,30h.-Tast-maridatge de productes de la terra. Petits Celler de l'Empordà. (Espai Tast)
-A càrrec de Josep Serra, enòleg del celler La Vinyeta.
“A la Garrotxa no tenim Denominació d'Origen Vit-vinícola, ni tenim tradició de fer vins, per aquest motiu volem acostar-vos els Vins de l'Empordà. Aquesta Denominació per proximitat i qualitat ens l'hem fet nostra, volem donar suport a aquell petit celler que està apostant per la qualitat i innovació d'aquest producte del Déus”.
13,30h.-Tast Maridatge de productes de la terra. Embotits artesans de la Garrotxa i vi de la DO Pla de Bages. (Espai Tast)
-A càrrec de Plaça Mercat d'Olot, DO Pla de Bages i Pep Nogué
“Anteriorment hem conegut el vins de proximitat, però tenim ganes d'aprendre i conèixer nous productes i nous territoris. Dins dels actes de la Fira de Sant Lluç 2009 i amb l'intercanvi amb el Bages volem convinar les dues comarques de maneres diferents; una amb el seu menjar més popular, l'embotit i l'altra amb la seva beguda més característica, el vi. Un maridatge que ens pot obrir noves portes de coneixement al bon embotit de la Plaça Mercat d'Olot i el Vi de la DO Pla de Bages”

14,00h.-Presentació de la cervesa la “Volcànica”. (Estand AHLG, cuina Volcànica).
“Tots estem acostumats a fer un bon àpat al voltant d'una botella de vi, però perquè no, una bona cervesa que poguem beure quan mengem productes del territori? Aquesta és una de les reflexions que ha fet el Col·lectiu Cuina Volcànica, per aquest motiu i coincidint amb el 15é aniversari de la creació de la marca que agrupa aquest conjunt de cuiners s'ha creat “La Volcànica”, una cervesa per menjar i per descobrir noves sensacions.”

17,00h.-Taller infantil “Aprenem a fer melmelades”. (Espai Tast)
-A càrrec de Gerard Bech de melmelades Can Bech i Pep Nogué.
“A qui no li agraden les melmelades? En Gerard Bech és un jove elaborador de melmelades artesanes que en fa més de 70 de diferents. Amb ell, farem melmelada i ens l'endurem a casa per compartir amb la família.”

18,00h.-Tast-maridatge de productes de la terra. Tortells amb vi de postres. (Espai Tast)
-A càrrec de Pa Nàsia i Antoni Ocaña, cap de Sala del Restaurant Alba de Sant Feliu de Pallerols.
“Garnatxes, Moscatells, Misteles,... tots ells petits grans tresors dels cellers que fan de complement perfecte als nostres postres com el Tortell. Reviurem aquell gran plaer que es fer la sobre-taula amb un bon menjar, un bon beure i sobretot amb una bona companyia”

18,45h.-Presentació del nou llibre de Cuina Volcànica. (Estand turisme Garrotxa)
“15 anys innovant, creant i posant al dia la gastronomia de la comarca, per aquest motiu el col·lectiu Cuina Volcànica treu el mercat un nou llibre de cuina. Un llibre on podreu trobar receptes, fotografies i els maridatges perfectes que els nostres establiments han fet dels seus plats”.

19,00h.-Demostració de cuina amb cuina Volcànica i cuina del Bages Demostració homenatge a l'Ignasi Domenech(Espai Tast).
-A càrrec de Gerard Xifra, cap de cuina del Restaurant Sant Miquel de Sant Esteve d'en Bas i cuiner convidat de la comarca del Bages.
“Competència? Intercanvi? Després de la bona experiència del primer intercanvi l'any passat entre Osona Cuina i Cuina Volcànica, aquest any volíem fer el mateix amb la comarca invitada, el Bages.
Però amb l'element afegit, que ambdues cuines volem retre homenatge a un dels promotors de la cuina actual, introduint en la demostració culinària el receptari d'Ignasi Domènech. Sempre es clar adaptant les receptes a temps actuals i amb els productes del territori respectiu.

“(Ignasi Domènech; El gran moment de la cuina catalana actual té les seves arrels en personatges que van donar dimensió al receptari popular, alhora que introduïen les doctrines dels grans xefs de París i Londres.
El Manresà Ignasi Domènech va fer fer els seus primers passos gastronòmics quan la ciutat vivia la febre de l'or. Va ser el primer català que va combinar el fet de ser un mestre en les arts de la taula amb la divulgació a través dels llibres. Deixeble d'Escoffier a Londres, va treballar a París a principi de segle. Després es va traslladar a Barcelona, on va escriure llibres que avui són objecte de col·leccionisme. Plats com el poti-poti, el pollastret rostit amb samfaina, els macarrons a la benedictina, les perdius fetes al príncep i la llagosta a la catalana mostren un gran esforç per recuperar receptes que sovint reflecteixen la cuina de la seva pàtria natal, el Bages.)”
Comarteix