Notícies

< Notícies

Del Japó a la Fira del Fajol de Batet de la Serra

02/02/2011

Batet de la Serra ja està a punt per celebrar la 6a edició de la Fira del Fajol. El cap de setmana del 12 i 13 de febrer es podrà gaudir, de nou, dels actes que els Amics del Fajol han organitzat a l’entorn d’aquest producte. El dissabte al matí es portarà a terme la VI Jornada sobre productes agroalimentaris locals: producte local i globalització. David contra Goliat, la jornada s’acabarà amb un dinar basat en productes locals al Restaurant Hostal dels Ossos. Pel que fa al diumenge, s’encetarà el dia amb una demostració que els pagesos de la zona ens faran de la destresa que tenen a l’hora de batre, ventar i moldre el fajol. A més, durant tot el dia els assistents podran gaudir d’un mercat de productes artesanals i de proximitat, concurs i tallers per a tots els públics, i el ball del ja conegut gegant Batoies de Batet de la Serra i del gegant convidat Plafalgars de Vallfogona.
El que marcarà la diferència de la fira d’enguany respecte a les altres edicions, és la visita del japonès Shoji Akahane, campió del món d’amassar “soba” (fajol) i científic investigador de la universitat de Matamoto, que ja va visitar la Garrotxa i ens va fer una demostració el febrer de 2010, però aquest any ve acompanyat de 18 dels seus alumnes de la “Shinisyu Soba Academia”, entre els quals es troben empresaris, agricultors i restauradors del Japó. Amb menys d’una hora Akahane convertirà una bossa de farina de fajol i una gerra d’aigua en fideus. D’una bola de massa, que posteriorment estendrà fins a convertir-la en una fina làmina, n’elaborarà els fideus manualment. L’objectiu és fer-nos de nou una demostració d’amassar fajol, que tindrà lloc el diumenge a les 11.00h del matí, però a més a més, deixar-nos degustar productes i diferents plats elaborats amb fajol que s’utilitzen en la gastronomia japonesa, realitzats per part de la comitiva de Shoji i amb la col•laboració de Cuina Volcanica.
El fajol no és un cereal, però se’n fa el mateix ús, tradicionalment s’utilitzava a la cuina en l’elaboració de plats com ara les farinetes, producte molt típic i conegut a la Garrotxa. Actualment, a part de les farinetes i de la recuperació de receptes antigues, el col•lectiu Cuina Volcànica de la Garrotxa l’ha introduït als seus fogons per fer-ne els plats més creatius, podem degustar des dels tradicionals macarrons de l’àvia, però fets de fajol, uns creps, o unes galetes, fins a una fresca i innovadora recepta de cervesa elaborada amb aquesta poligonàcia. Una cervesa anomenada La Volcanica, i creada pels restaurants de Cuina Volcanica . D’altra banda, la Garrotxa és l’únic zona de Catalunya on es cultiva fajol. És per això, que el col•lectiu, i també en motiu de la fira, enceta la Jornada Gastronòmica del Fajol en les seus restaurants, durant un mes, aproximadament, oferiran un menú especial que es pot consultar a www.cuinavolcanica.cat.

Neus GiménezComarteix